Wigchers door de jaren heen

Wigchers Internationaal Transport is begin vorige eeuw begonnen. Het begon met Louwrens Wigchers, want die verdient de kost met het zogenaamde scheepsjagen tot circa 1932. Vervolgens kwamen zijn zoon Jaap en diens vrouw Aaltje ook in het bedrijf. In 1942 richt Jaap een éénmanszaak op. Zo vervoert hij met paard en wagen en één vrachtwagen tot 1947. Met name landbouwproducten, maar ook stenen, hout en brandstoffen worden vervoerd. Later komen hier nog andere soorten vervoer bij.

Wigchers breidt uit

In augustus 1964 komt Louwrens, de zoon van Jaap en Aaltje, in het bedrijf. Zo zijn er in 1970 naast Jaap en zoon Louwrens, drie chauffeurs in dienst. Vervolgens wordt in 1972 de zaak een besloten vennootschap genaamd Transportbedrijf Wigchers b.v. Het wagenpark telt inmiddels acht trucks met opleggers en drie vrachtauto’s. In 1974 wordt ook Willy Wigchers – Lodewijks werkzaam in het bedrijf.

Louwrens
Postduiven lossen

Vervoer postduiven

Het vervoer van postduiven begint in 1975 begint Wigchers b.v. Daarmee is de Nederlandse Algemene Bond van Postduivenhouders wekelijks een vaste opdrachtgever in die tijd. Bovendien worden voor het transport van de postduiven speciale trailers gebruikt.

Postduiven lossen

Overname De Groot

In 1983 wordt De Groot b.v. in Zweeloo overgenomen. Hieruit ontstaat Wigchers Internationaal Transport b.v. (W.I.T.). Doordat er in die jaren een groot tekort is aan tonnagevergunningen, werden transportbedrijven gedwongen om creatief te zijn. Het tekort was zo groot dat bedrijven over moeten worden genomen om het tekort aan vergunningen op te lossen.

Van 1975 tot 1985 wordt er landelijk een vergunningstop opgelegd vanwege de verstoring van het marktevenwicht. Doordat de situatie bijna ondraaglijk wordt, heeft W.I.T. zich tot de Minister van Verkeer en Waterstaat moeten wenden, kortweg omdat men nauwelijks in staat is om het werk te kunnen doen.

Door de overname van De Groot wordt de situatie verbeterd totdat de vergunningenstop uiteindelijk wordt opgeheven.

De Groot transport
WOT

Oprichting WOT

Het blijft niet alleen bij transport, in 1987 is onder de naam Wigchers Oplegger Techniek ook bekend als W.O.T. een eigen opleggerfabriek binnen de holding Wigchers Beheer b.v. opgericht.

WOT

Van dorpskern naar industrieterrein

Wigchers Int. Transport b.v. is ooit begonnen aan de Brugstraat in Schoonoord. Sinds 1991 is het bedrijf gevestigd op het industrieterrein aan de Maatschappijweg in Schoonoord. Het is de hoofdvestiging bestaande uit twee grote hallen met kantoorruimte.

Schoonoord
Rengers transport

Overname Rengers en Slomp

Het bleef niet alleen bij een overname van De Groot want in 1992 is transportbedrijf Rengers overgenomen. Tot 1999 nog gevestigd in Emmen, daarna wordt Rengers geïntegreerd met de bestaande organisatie in Schoonoord. Vervolgens word in december 2001 de activiteiten van Transportbedrijf Slomp toegevoegd aan Wigchers Internationaal Transport. Slomp is vooral gespecialiseerd in het vervoer van beton, potgrond en tuinhout. Voor Wigchers was dit een welkome aanvulling in de specialisatie van het open en vlak transport.

Rengers transport

Met oog voor de toekomst

In 2008 wordt er een grote stap naar de toekomst gezet. De vierde generatie, dochter Hedy Smit-Wigchers en zoon Jaap Wigchers, worden samen eigenaar. Hierdoor wordt er een grote stap gezet om ook in de toekomst zekerheid te bieden naar klanten, werknemers en leveranciers. Daarnaast is in het voorjaar van 2017 Aaldert Kuipers tot de directie toegetreden. Ook Aaldert is een telg van de ondernemende familie Wigchers.

Door de inbreng van zowel oude als nieuwe generaties is er veel kennis en ervaring in huis.

Directie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!