Het einde van de bietencampagne 2019 is in zicht. De laatste loodjes of beter gezegd de laatste bietjes gaan voor ons zondagnacht naar de bietenfabriek in Hoogkerk. De campagne duurde voor ons 16 weken en vooral de laatste weken waren erg nat in plaats van koud!
Cosun schat in dat de opbrengst uit komt op 13,6 ton suiker per hectare. Daarmee blijft het resultaat fors achter bij het meerjarig gemiddelde. Dit was ook al te lezen in het Dagblad van het Noorden afgelopen week.
Met het einde van deze campagne nemen we afscheid van onze laatste Euro 5 trucks en daarmee bestaat ons volledige wagenpark in 2020 uit Euro 6 trucks.
Suikerfabrieken en bietencampagne
Het verwerken van suikerbieten tot suiker is een kapitaalintensief proces. De suikerbieten worden in een periode van 3 tot 4 maanden verwerkt (de zogenaamde bietencampagne). Voor de rest van het jaar ligt de suikerfabriek stil. Suikerbieten moeten snel worden verwerkt omdat het suikergehalte na het oogsten snel terugloopt. Gemiddeld is zes ton bieten nodig voor het produceren van één ton suiker. Suikerbieten bevatten veel water en om transportkosten te drukken liggen de suikerfabrieken in de buurt van de bietentelers. In Nederland zijn deze gevestigd in Hoogkerk (Suiker Unie) en Dinteloord (Suiker Unie), in België in Tienen, Fontenoy, Brugelette, Wanze, Oerle en vroeger ook in Moerbeke, Frasnes-lez-Anvaing en Veurne.[10]
In suikerfabrieken wordt de suiker uit de bieten gehaald en geraffineerd. Tijdens de zogenaamde bietencampagne in de herfst worden de grote hoeveelheden bieten naar de fabrieken gebracht. Dat de bietencampagne gestart is valt vaak op doordat de binnenwegen waarover de bieten vervoerd worden zijn bedekt met een laag modder. Daarnaast vormen afgevallen bieten, die relatief groot en zeer hard zijn, een mogelijk gevaar voor het verkeer. Het overgrote deel van de bieten wordt geoogst tussen half september en half november. Later oogsten geeft risico’s omdat de biet slecht tegen vorst kan. De verwerking vindt plaats van half september tot half januari. In deze periode wordt suiker uit de bieten gehaald. De rest van het jaar wordt gebruikt om de fabriek schoon te maken, te onderhouden en klaar te maken voor de volgende campagne. Bron: Wikipedia